Pieczone bulwy ziemniaka
Składniki:
- bulwy ziemniaka
- cebula biała
- olej z rzepaku/ oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- ziele angielskie (ok. 3 sztuki)
- liść laurowy (ok. 4 sztuki)
- sól kamienna/ morska/ himalajska
Ziemniaki myjemy (i jeśli są młode - szorujemy, jeśli późniejsze - obieramy) i kroimy w ćwiartki (4 lub 8 ćwiartek z jednej bulwy ziemniaka). Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Gałązki świeżego rozmarynu myjemy i obrywamy liście*. Specjalne naczynie smarujemy olejem/ oliwą lub blaszkę wykładamy pergaminem. Do naczynia/ blaszki wrzucamy pokrojone ziemniaki, cebulę i liście rozmarynu. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i posypujemy wszystko szczyptą soli. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika na
180*C na 50- 60 min. Sprawdzamy stan upieczenia wbijając widelec w bulwę ziemniaka.
*najlepiej zrobić to ruchem "ściągającym" - trzymając łodyżkę 2 palcami przejechać wzdłuż niej po całej linii. Jeżeli żaden liść nie odpadł, zrób to samo, trzymając łodyżkę "do góry nogami". Najwyraźniej zrobiłeś to od złej strony ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz