Uczniowie Hogwartu

sobota, 3 września 2016

Scorzonera hispanica


*

Wężymord czarny korzeń, skorzonera hiszpańska (Scorzonera hispanica) pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz Azji (Dagestan, Kaukaz, Syberia Zachodnia, Zakaukazie), ale za jej ojczyznę uchodzi Hiszpania.

Morfologia

Liście długie,wąskie. (Uwaga! Nie mylić z żywokostem)
Kwiaty żółte, kwiatostany przybierają formę koszyczka.
Korzeń z ciemnobrunatną lub czarną skórką i białym wnętrzem. Dorasta do 30 cm długości.




                                *                                                                                                                                                        *                    
                 *        

Zbiór i suszenie

Posadzony wczesna wiosną jest zbierany jesienią (październik, listopad).
Po wykopaniu usuwamy liście, a korzenie przechowujemy pionowo w skrzyniach z wilgotnym piaskiem.


*

Właściwości ogólne

Korzeń:
  • działa przeciwzapalnie, wzmacnia odporność, odtruwa
  • pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy
  • wspomaga funkcje skóry, leczenie trądziku i liszaja
  • ważny w diecie osób osłabionych i przemęczonych, chorym na osteoporozę, cukrzyce

Zastosowanie

Uwaga! Wężymord wydziela sok, który barwi na czerwono. Obrana skorzonera szybko ciemnieje (skropienie sokiem z cytryny zapobiega ciemnieniu korzenia).
Jemy na surowo, gotujemy lub pieczemy. W smaku przypomina szparagi.


Ciekawostki


  • włoskie „scorzone” oznacza czarnego jadowitego węża, a starofrancuskie 'scorzon' - żmiję
  • Odyseusz uchronił się nim przed zaklęciami Kirke. 
  • Rzymianie nazywali wężymord zimową szparagą 
  • Pierwotnie wierzono, że sok z jego korzeni ma moc odtruwania ciała po ukąszeniu żmii, co jest nieprawdą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz